De Ridderschap van Utrecht is een vereniging van adellijke geslachten, die een historische band hebben met de provincie Utrecht. Op dit moment telt de vereniging bijna 200 leden. Met de Utrechtse kleuren in het blazoen draagt de Ridderschap van Utrecht haar gelijknamige provincie een warm hart toe. De Ridderschap is geworden tot weldoenster in stilte en ondersteunt allerlei cultuur- en natuurhistorische projecten in de provincie.
De aanbieding van een petitie door vooraanstaande Utrechters aan koning Willem III, 17 september 1853. Olieverf op doek van Jan Willem Pieneman, 1856
Foto: ingebruikname gerestaureerd hek Landgoed Gunterstein, 2006
Tot eind 19e eeuw richtte de Ridderschap zich in haar doelstelling voornamelijk op haar eigen leden en hun welzijn. Vanaf de twintigste eeuw is hieraan een extra dimensie toegevoegd. Sindsdien vestigt de Ridderschap haar sociale aandacht ook op de Utrechtse samenleving. Cultuur- en natuurhistorische projecten in de provincie worden mede met geldelijke steun van de Ridderschap gerealiseerd. Op de pagina 'Gesteunde projecten' wordt een aantal afwisselende projecten belicht die de afgelopen jaren met financiële ondersteuning van de Ridderschap van Utrecht tot stand zijn gekomen.
Wapenkaart die tot 1880 in het Huis van de Ridderschap hing aan het Janskerkhof te Utrecht uit vermoedelijk circa 1675 met de wapens van edelen en de wapens van hun ridderhofsteden (erkenning verkregen in 1536). Er hangt een kopie in kasteel Oudegein.
Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de oorsprong van de ridderschappen in een ver verleden. De oudst bekende oorkonde waarin de Ridderschap van Utrecht wordt vermeld, dateert van 24 augustus 1426. Aanvankelijk was naast adeldom ook het bezit van een ridderhofstad in de provincie Utrecht een toelatingsvereiste voor de Ridderschap van Utrecht. In de zestiende en zeventiende eeuw vervulden de ridderschappen, als vertegenwoordigers van de adel, naast de geestelijkheid en de steden een politieke rol in de verschillende landsdelen. Zij hadden zeggenschap in de staatkundige besluitvorming.
© Ridderschap van Utrecht
Delen